JAGUNG TRANSGENIK PDF

JAGUNG TRANSGENIK PDF

JAGUNG TRANSGENIK Kelompok 1 1. Bella Regaza (H) 2. Dhita P ( H) 3. Dianing P (H) 4. Egidia R (H) 5. Jagung Transgenik 1. Bella Regaza 2. Dhita P 3. Dianing P 4. Egidia R 5. Erlinda P 6. Filia K Pengertian Contoh Manipulasi gen dari suatu. Sejak tahun , Monsanto, salah satu syarikat multinasional dalam bidang bioteknologi, telah menjual benih kapas transgenik dengan tanda dagang.

Author: Kekora Sar
Country: Malta
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 27 September 2009
Pages: 431
PDF File Size: 16.28 Mb
ePub File Size: 6.39 Mb
ISBN: 742-9-81682-449-4
Downloads: 64551
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Jule

Diambil daripada ” https: Dicapai 23 Mei Mengandungi provitamin A beta- karotena dalam jumlah tinggi.

I K International Pvt Ltd. Gen bakteria Agrobacterium galur CP4 dan kulat Streptomyces viridochromogenes dipindahkan ke dalam tumbuh-tumbuhan bit gula. Gen baru dari bakteriofag T3 diambil untuk mengurangkan pembentukan hormon etilen hormon yang berperanan dalam kematangan buah dalam tembikai wangi. Ethical issues in biotechnology. Kewujudan tanaman transgenik menimbulkan kontroversi masyarakat dunia kerana sebahagian masyarakat bimbang apabila tanaman tersebut akan mengganggu keseimbangan alam sekitar ekologimembahayakan kesihatan manusiadan memberi kesan kepada ekonomi global.

Beberapa tanaman transgenik telah diaplikasikan untuk menghasilkan tiga macam sifat unggul, iaitu tahan perosaktahan racun rumpaidan buah-buahan yang dihasilkan tidak mudah busuk.

Untuk membuat suatu tanaman transgenik, pertama sekali dilakukan pengenalan atau pencarian gen yang akan menghasilkan sifat tertentu sifat yang diingini. Tahan terhadap racun tumbuhan glifosat dan glufosinat. Sejarah penemuan tanaman transgenik bermula pada tahun apabila bakteria Agrobacterium tumefaciens diketahui dapat memindahkan Trnsgenik atau gen yang dimilikinya ke dalam tanaman.

  BHAISHAJYA RATNAVALI BOOK PDF

Hazzah 4 Ogos Gen yang mengekod selubung virus PRSV dipindahkan ke dalam tumbuh-tumbuhan betik. Salah satunya adalah terbentuknya perosak atau rumpai super yang lebih kuat atau resisten di lingkungan.

Dicapai 9 Jaggung Dicapai 9 Jun Gralla, Preston Gralla Tahan terhadap penyakit tanaman yang disebabkan virus. Dicapai 14 Jun Trxnsgenik selubung virus cacar plum dipindahkan ke tanaman plum.

Clark, Nanette Jean Pazdernik Dicapai 15 Jun International Quality Grains Conference Proceedings.

from soil, eating soil, back to soil – Leading a decent life » Blog Archive » Transgenik Jagung

Tahan terhadap penyakit hawar yang disebabkan kulat Fusarium. Biotechnology of Plant Tissue. Setelah proses pemindahan DNA selesai, pemilihan sel daun dilakukan untuk mendapatkan sel yang berjaya dimasukkan gen asing.

Untuk mengesan dan membezakan tanaman transgenik dengan tanaman semula jadi lain, telah dibangunkan beberapa teknik dan alat uji. Mesin untuk tindak balas berantai polimerase PCR. Universitas 17 Agustus Surabaya. Kontroversi lain yang berkaitan dengan isu ekologi adalah timbulnya perpindahan gen secara tidak terkawal dari tanaman transgenik ke tanaman lain dalam alam melalui pendebungaan.

Tanaman transgenik

Dicapai 7 Jun Gen daripada tumbuhan narsisjagung, dan bakteria Erwinia dimasukkan pada kromosom padi. Gen daripada selubung virus tertentu dipindahkan ke dalam ubi keledek dan dibantu dengan teknologi peredaman gen.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Dalam tahap kajiantanaman transgenik sedang diaplikasikan untuk menghasilkan sebatian yang bermanfaat bagi kesihatan manusia, seperti vitamin A dan vaksin. Penolakan terhadap penanaman tanaman transgenik muncul kerana dianggap berpotensi mengganggu keseimbangan ekosistem. World Scientific Publishing Company.

  EDWARD RELPH PLACE AND PLACELESSNESS PDF

Gen jsgung racun tumbuhan daripada bakteria Agrobacterium galur CP4 dimasukkan ke soya dan juga digunakan teknologi molekul untuk meningkatkan pembentukan asid oleik. Toward the Next Century of Medicine. Gen khusus yang disebut antisenescens dipindahkan ke dalam tomato untuk menghalang enzim poligalakturonase enzim yang mempercepatkan kerosakan dinding sel tomato. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Journal of Experimental Botany. Pada beberapa negeri Brazillarangan tanaman transgenik telah mengakibatkan terjadinya penyeludupan benih jgung oleh para petani di negara tersebut.

KEANEKARAGAMAN ARTHROPODA PADA TANAMAN JAGUNG TRANSGENIK | Tambunan | AGROEKOTEKNOLOGI

Dicapai 8 Jun Peta penerimaan produk transgenik. Neal Stewart, Jr, Harold A. Menghasilkan minyak kanola yang mengandungi asid laurik yang tinggi sehingga lebih menguntungkan untuk kesihatan dan secara ekonomi. Proses pelembutan tomato diperlahankan sehingga tomato boleh disimpan lebih lama dan transgehik cepat busuk.

A Conversation with Dr. Tanaman tomato transgenik dengan sifat pematangan buah diperlahankan pernah dihasilkan magung Calgene pada tahun dan dipasarkan di Amerika Syarikat dengan jenama “Flavr Savr”. Kharboutli, Charles Capps, Larry D.

AGROEKOTEKNOLOGI

Check date values in: Perkembangan tanaman transgenik dapat diterima dengan baik oleh Amerika SyarikatArgentinaChinadan Kanada. Penyelidikan dan pembangunan tanaman transgenik memerlukan kos yang besar dan biasanya dilakukan oleh syarikat – syarikat swasta mahupun kerajaan di negara maju.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.